MagtArt - Művészeti koncepció

Utoljára frissítve: 2011-12-13 02:42:02

A pályázati program keretében megvalósuló fejlesztés célja a terület idegenforgalmi kapacitásának optimális kihasználása, a látogatók igényeinek magas színvonalon történő kielégítése oly módon, hogy az egyrészt a látogatóforgalom orientálásával a védett természeti környezet megóvását szolgálja, másrészt a turisztikai szolgáltatók széles körének hasznára váljon. A kialakítandó látogatóközpont célja, hogy bemutassa a terület természeti értékeit, megismertesse a látogatókat a térség fő vonzerejét jelentő barlangtani, geológiai értékeivel, kialakulásuk, földrajzi folyamataik mibenlétével, az egykori Torna vármegye helytörténetével, hagyományaival, valamint az egykori Esterházy uradalom gazdasági, kulturális és társadalomszervező hatásaival. Mindezt oly módon, hogy a turisztikai igények speciális, napjainkban az érdeklődés középpontjába kerülő ágait: a gasztronómiai- és borturizmust (Szádalmáson), valamint a művészeti turizmust (Bódvaszilason) helyezi előtérbe. Ezzel új – hiánypótló – vonzerőt teremtsenek az érintett térségben.
Az épület méretéből, jellegéből, műszaki adottságaiból adódik a látogatóközpont funkció. Földrajzi elhelyezkedése alkalmassá teszi az új funkcióval ellátott épületeket arra, hogy az egyébként egyenlőtlen eloszlású – szinte kizárólagosan a térség tradicionális turisztikai központjaiba (Aggtelek, Domica, Dobsina) irányuló - turisztikai forgalmat orientálják. Az érintett térség természeti, kulturális, turisztikai erőforrásait tekintve (Esztramos-hegy, Szádellői-völgy, Szádvár, Tornai vár stb.) épület hiánypótló rendeltetéssel bíró, látogatóközpontként való hasznosításának igényére mutat.

A Művészetek Magtára tetőterében kialakított apartmanok ideális körülményeket nyújtanak akár a hosszabb programok résztvevőinek elhelyezésére, de ugyanígy alkalmasak a konferenciák, workshopok előadóinak elszállásolására is. Ugyanezen a szinten található az előadó-konferencia terem, amely a helyhez kapcsolódó események fontos színtere. 
Állandó és időszakos kiállítások rendezésére, mint kiállító- és alkotó tér az első szint, a földszint és a pince területe kiválóan alkalmas. A legnagyobb felületet értelemszerűen az efemer természetművészeti alkotásokból álló gyűjtemény foglalja el, a művek születése során készített képi dokumentációval együttesen elhelyezve. Az időszakos tematikus kiálítások rendezésére, a tér további tagolásához, kiállítási- térelválsztási feladatok megvalósításához legalkalmasabb a magtár eszközkészleteként elkészített mobil paraván rendszer alkalmazható. A magtár berendezésének fontos elemei a szinteken kialakított kiscsoportos foglalkozások lebonyolítására is alkalmas ülősarkok. A látogatók részére fogadótér került kiépítésre a földszinten, kávézóval, információs pulttal, ruhatárral, ahol tájékozódhatnak, megpihenhetnek és várakozhatnak a kiválasztott programra. A térbeli alkotások befogadását itt készítheti elő természetművészeti műveket bemutató fotókból álló kolekció, a mobil paravánok lehetőségeit hasznosítva és a természetművészet lényegét bemutató információs anyag, kiegészítve az ANPI által kínált további információkkal.
Az épület akadálymentes: mind a pincetér, mind pedig a földszinti fogadótér rámpa segítségével megközelíthető, továbbá az épület valamennyi szintje elérhető lift segítségével. Ez az akadálymentes megközelítés nem csak a kerekesszékkel közlekedők számára nyújt segítséget, de könnyebbséget jelent a nagy, nehezen mozgatható alapanyagok kiállítási térben való elhelyezésében is.