MagtArt - Erőss István

Utoljára frissítve: 2012-02-02 09:47:42

 

ERŐSS István

 

A helyhez illeszkedő szobrának megalkotásához, Bódvaszilas újjáépített Magtárában Erőss István egy függő fát tervezett és készített el, amely egy faszerkezetre támaszkodik. A fa úgy lóg, akár egy test. A fa teljes felületét IKEA fadugók terítik be, amelyek a szobor felületén lévő furatlyukakba vannak helyezve. A dugók a fa valamiféle természetes kinövésének, vagy bőrének tűnnek. Mostani gyakorlatával összhangban a művész engedi, hogy a természet szerepet játsszon a művészetben úgy, hogy a fa teljes felületét kenyérsütéshez használt tésztával fedi be. Egy korábbi kísérletében egy fával telerakott 4x4 méteres négyzetformát készített, eltávolodásként a szobrászattól mint tiszta tárgytól. A poszt-objekt szobor teljes felületét olyan tésztával vonta be, amelyet jellemzően otthoni kenyérsütéshez használnak. A műanyag-csomagolással a művész ezúttal más erők munkájának is helyet ad ezen a műalkotáson. A liszt fokozatosan színt vált, ahogy a levegővel és a nedvességgel érintkezve a felület színe megváltozik, amely először olyan fehér volt mint a hó, vagy mint hab a tortán. “Készítettem egy bizonyos faszerkezetet organikus belső faformával. Egyik részét emberkéz alkotta, a másik organikus és természetes. Azután engedtem, hogy a természet dolgozzon rajta. Ha hagytam volna a munkát, ahogy volt, a liszt nélkül, ez csupán egy szobor lenne. A penész kialakulásával, amit nem tudok kontrollálni, más dimenziókba ér el.” Az ilyen poszt-objekt gondolkodásmód részben hozzájárul Erőss István jelenlegi szobrászati eljárásának performatív jellegéhez.

 

További információ
www.erossistvan.hu